fbpx

Din lada de zestre a bunicii


Parca sedinta aceasta foto a asteptat inceputul lui decembrie ca sa fie postata aici pe blog, caci recunosc pozele sunt facute la inceput de toamna. Ideea mi-a rasarit intr-un colt al mintii atunci cand Corina mi-a spus ca avea acasa piese de costum autentic traditional romanesc vechi de 100 de ani, ie purtata de strabunica de la Spineni , marama, bete, fusta si zavelci la fel de vechi, toate de origine olteneasca.
Atunci mi-am zis ca e o idee ce trebuie neparat exploatata, mai ales ca era vorba mai mult decat de o sedinta foto, era vorba de fapt de surprinderea autenticitatii unor piese vestimentare vechi de cand lumea, piese vestimentare ce formeaza portul popular romanesc si mai larg vorbind, identitatea nostra de romani.
Zis si facut, mi-am luat Nikonul d700, impreuna cu obiectivele 28 f/1.8 Nikon , 50 f/1.4 Nikon si 100 f/2.8 Tokina. Am asezonat cu blitul SB910 Nikon plus umbrela de difuzie si cu un filtru de polarizare circulara.
Acum sa le luam pe rand, am optat pentru obiectivele pe care le-am enumerate intrucat pe langa pozele de portet unde m-am ajutat de 50 f/1.4 si 100 f/2.8, mi-am dorit sa surprind si “logistica” Muzeului Satului, care a completat perfect costumul si au creat atmosfera pe care mi-am dorit pentru aceasta sesiune, asadar obiectivul wide 28 f/1.8 de la Nikon si-a facut treaba pe deplin.
Pentru ca iesise deja soarele si am fost oarecum nevoit sa fac majoritatea pozelor in zone cu umbra ca sa evit pozele arse, am folosit si umbrela de difuzie cu blitul pentru cateva cadre facute cu soarele in fata. Practic blitul extern este folosit ca lumina de umplere, intrucat soarele fiind intens creaza umbre neplacute pe subiect. Astfel umbrele vizibile sunt “umplute ” cu lumina blitului.
Filtrul de polarizare m-a ajutat in cadrele la care am tras cu diafragma mare in lumina puternica, e de folos mai ales cand nu aveti un filtru gradual. Spre exemplu prea multa lumina strica in situatia in care am realizat un portret la exterior cu f/1.8, asa ca am montat filtrul meu de polarizare, care este unul circular (Kenko 67 mm). Se pare ca este de dorit sa va luati filtrul de polarizare cu diamentrul pentru cel mai mare obiectiv iar pentru cele mai mici sa montati inele step-up. Filtrul de polarizare va va fi de folos si atunci cand doriti sa eliminati reflexiile (mai putin cele metalice) sau cand doriti sa surprindeti peisaje, veti avea ca rezultat un cer mult mai intens si niste nori ca de vata de pufosi.
Pozele au fost editate mai apoi in Lightroom si Photoshop pentru adaugarea unui aer de “vechi”, am vrut sa recreez atmosfera anilor 1900.

Si nu uitati, astept feedback! Sa fotografiem cu spor!


Comments (5)

 1. Ora Exacta

  Navigand pe netul din Romania uite ca am nimerit pe
  pagina dvs.. Nu ma pot abtine sa nu zic ca sunt placut surprins de calitatea informatiilor
  de pe aceasta pagina si va doresc cat mai mult succes!

  Reply
 2. Cosmin

  Salutare, frumoase poze!
  Cateva detalii despre 100mm te rog? Si de asemenea daca poti impartasi cateva detalii legate de editare?
  Multumesc

  Reply
 3. Florina

  Felicitări! Super frumoase pozele!
  De costum ce să zic? Superb! M-am îndrăgostit de model! Caut de ceva timp un model pentru ie și cred că l-am găsit!

  Reply